Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Pesto z czosnku i migdałów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kolejna moja propozycja na smaczne pesto z czosnkiem niedźwiedzim , ta wersja jest z dodatkiem migdałów , słonecznika i parmezanu.

Pesto z czosnku i migdałów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pesto z czosnku i migdałów

 

Sposób przygotowania:

Pesto z czosnku i migdałów
Czosnek myjemy osuszamy z wody i kroimy na mniejsze kawałki. Migdały obieramy ze skórki i prażymy ze słonecznikiem na suchej patelni przez kilka minut.

Do naczynia wrzucamy liście, parmezan, migdały ze słoneczkiem,  obrany ząbek czosnku i oliwę z oliwek całość blędujemy na gładką masę.

Jeśli będzie gęsta można dolać jeszcze troszkę oliwy z oliwek. Na koniec doprawiamy całość do smaku i przekładamy d o słoiczków.

Przechowujemy w lodówce. Pesto można też zamrozić. 
Pesto z czosnku i migdałów
Migdały obieramy ze skórki i prażymy ze słonecznikiem na suchej patelni przez kilka minut.
Pesto z czosnku i migdałów
Do naczynia wrzucamy liście , parmezan ,migdały ze słoneczkiem , obrany ząbek czosnku i oliwę z oliwek
Pesto z czosnku i migdałów
Całość miksujemy na gładką masę jeśli będzie gęste dodać oliwy
Pesto z czosnku i migdałów
Na końcu doprawić pesto do smaku solą