krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Paszczet strasburski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bardzo dobre polecam wszystkim

Paszczet strasburski

Składniki:

Paszczet strasburski

 

  • 25 dag wątróbki drobiowej

 

  • 25 dag seiera korzeniowego

 

  • spora cebula

 

  • 2 łyżki brandy

 

  • 2 łyżki oieju

 

  • 2 surowe białka

 

 

  • majeranek

 

  • pieczywo tostowe na grzanki

 

  • kiwi, wąsy szczypiorku

Sposób przygotowania:

Paszczet strasburski
Wątróbkę opłucz, oczyść, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut. W tym czasie obierz seler i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. • Obierz cebulę, posiekaj. Wymoczoną wątróbkę odcedź, ułóż na papierowym ręczniku kuchennym, aby osuszyć mięso. Rozgrzej olej i na nim usmaż wątróbkę z cebulą. Przełóż do wysokiego naczynia, dodaj miękki, osączony seler, wlej brandy. Dosyp sól, pieprz i odrobinę majeranku do smaku. Zmiksuj na gtadki mus. •Z biatek ze szczyptą soli ubij sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z musem z wątróbki. Wstaw na 2 godziny do lodówki. •Pieczywo tostowe zrumień, pokrój na trójkąciki. Obierz kiwi, pokrój w plastry. Maty kawatek papryki potnij w cienkie paski. Grzanki utóż na półmisku. •Z ochłodzonego musu, za pomocą 2 tyżek opłukanych w zimnej wodzie, wycinaj zgrabne tezki. Układaj je na plastrach kiwi, obok grzanek. Porcje musu udekoruj paskami papryki i wąsami szczypiorku. = Jako dodatek do tej przekąski możesz podać ostry sos chrzanowy doprawiony żurawiną ze stoika. Mus doskonale też komponuje się z marynowanymi warzywami - szczególnie korniszonami, cebulkami lub śliwkami w occie

Tagi:

pieczywo