KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Książka Kucharska: Paszteciki w różnych odsłonach

Pasztecik drobiowy na cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kuchenne inspiracje z wątróbek.

Pasztecik drobiowy na cieście francuskim Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasztecik drobiowy na cieście francuskim

 

  • 200 gram wątróbek drobiowych,
  • 3 średnie cebule,- 2 ząbki czosnku,
  • kilka kropel dobrej oliwy,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 białko,
  • ciasto francuskie, zależnie od ilości kanapeczek

Sposób przygotowania:

Pasztecik drobiowy na cieście francuskim
Kilka ładnych wątróbek drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzane masło, smażymy z każdej strony po kilka minut tak aby się zarumieniły, gotowe wątróbki przekładamy w ciepłe miejsce. Czosnek miażdżymy, cebulę kroimy na drobne prążki i smażymy na oliwie, tak aby był dobrze wysmażona. Wszystko łączymy solimy, pieprzymy do smaku, dodajemy jajko i dokładnie miksujemy, na gładką masę. Gotową masę przekładamy do małego naczynia odpornego na temperatury i zapiekamy równocześnie w piekarniku z ciastem francuskim. Ciasto francuskie kroimy na kawałki 10-10 cm . Wszystko wkładamy do piekarnika na 12-15 minut temperatura 160 stopni, pasztecik na dole, ciasto na górze. Jeśli mamy gotowe na kanapeczki z ciasta francuskiego nakładamy łyżką pasztecik, wszystko ładnie układamy na talerzu. SMACZNEGO.
Pasztecik drobiowy na cieście francuskim
Etap 1