Sposób przygotowania:
Paszteciki kapuścianki
Kapustę kiszoną przepłukujemy w wodzie i odcedzamy. Następnie bardzo drobno siekamy. Pieczarki i cebulę kroimy w bardzo małą kostkę. Wraz z kapustą delikatnie je podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie Robimy zaczyn na nasze paszteciki. Łączymy ze sobą drożdże, cukier, mąkę i połowę z przygotowanego mleka. Odstawiamy na około 10 minut czekając aż ciasto "urośnie". Gdy to nastąpi do zaczyny dodajemy resztę mleka, cukier, roztrzepane wcześniej jaja i szczyptę soli. Ciasto ugniatamy. Pod koniec ugniatania dodajemy oliwę. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy (nie za cienko) i przecinamy na paski. Na każdym pasku z ciasta układamy ugotowaną kapustę z pieczarkami. Każdy pasek przykrywamy kolejną warstwą ciasta, zalepiamy i przecinamy w średniej wielkości paszteciki. Każdy paszteciki smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30-40 minut (sprawdzamy aż będą rumiane). Jemy jako dodatek, np. do barszczu.
Nina W.