Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem i kaszą pęczakETAP 1:

Kaszę ugotować w sporej ilości osolonej wody i wystudzić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, a cebulę pokroić w drobną kostkę na patelni stopić masło i podsmażyć na nim cebulę i marchewkę, następnie dodać kaszę i mięso mielone oraz około 2 łyżek posiekanej pietruszki, wymieszać i doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
ETAP 2:

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól, olej i dolewając ciepła wodę ( tak na wyczucie) zagnieść gładkie ciasto na pierogi, odstawić na kilka minut, aby odpoczęło. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i przy pomocy szklanki wyciąć krążki z ciasta. Farsz nakładać łyżeczką na środku każdego krążka i zlepić pierogi.
W większym garnku zagotować sporą ilość wody i ugotować partiami pierogi. Podawać gorące i polane podsmażoną cebulką.
gosiapiotrek23