iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pierogi z mięsem i kaszą pęczak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z farszem do pierogów można zawsze eksperymentować i mieszać składniki u mnie dzisiaj były przepyszne pierogi z kaszą pęczak i mięsem.

Pierogi z mięsem i kaszą pęczak Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z mięsem i kaszą pęczak

farsz:

  • 1 woreczek kaszy pęczak
  • 1 kg mięsa mielonego u mnie z szynki
  • 1 marchew
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki masła
  • zielona pietruszka
  • przyprawy

ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej + do podsypywania
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ciepła woda

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem i kaszą pęczak

ETAP 1:

Pierogi z mięsem i kaszą pęczak
Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać.

Kaszę ugotować w sporej ilości osolonej wody i wystudzić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, a cebulę pokroić w drobną kostkę na patelni stopić masło i podsmażyć na nim cebulę i marchewkę, następnie dodać kaszę i mięso mielone oraz około 2 łyżek posiekanej pietruszki, wymieszać i doprawić do smaku sola oraz pieprzem.

ETAP 2:

Pierogi z mięsem i kaszą pęczak
Kolejno lepić pierogi i układać na stolnicy.

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól, olej i dolewając ciepła wodę ( tak na wyczucie) zagnieść gładkie ciasto na pierogi, odstawić na kilka minut, aby odpoczęło. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i przy pomocy szklanki wyciąć krążki z ciasta. Farsz nakładać łyżeczką na środku każdego krążka i zlepić pierogi.

W większym garnku zagotować sporą ilość wody i ugotować partiami pierogi. Podawać gorące i polane podsmażoną cebulką.