Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Paszteciki drożdżowe z farszem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Szybkie paszteciki z gotowego -schłodzonego ciasta drożdżowego .

Paszteciki drożdżowe z farszem grzybowym

Składniki:

Paszteciki drożdżowe z farszem grzybowym

 

  • 1/2 płata gotowego - schłodzonego ciasta drożdżowego ( używam Henglein )
  • 1/2 szklanki zmielonych ugotowanych suszonych grzybów
  • 2 łyżki usmażonych na maśle pieczarek
  • 1 duża cebula usmażona na szklisto na oleju ( na 1 łyżce )
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 żółtko

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki drożdżowe z farszem grzybowym
Ciasto rozwinąć ( użyłam połówkę ).Grzyby , cebulę, pieczarki wymieszać .Doprawić do smaku. Rozłożyć farsz na cieście i zwinąć w rolkę. Pokroić nożem na 8 kawałków . Ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować po wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Wstawić do piekarnika. Nastawić na 180 * C i piec ok 25 minut aż się zrobią złote. Wyjąć - lekko przestudzić i podawać jako dodatek do czystych ( lub kremowych ) zup.
Grzyby suszone ( ok 8 kapeluszy lub odpowiednio objętościowo pokrojonych suszonych ) gotować w 1 szklance wody. Wywar ostudzić i zamrozić w jednej lub kilku porcjach jako baza lub dodatek do zup czy sosów .