Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Paszteciki z ciasta francuskiego 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Takim farszem można nadziewać naleśniki, pierogi i pyzy.

Paszteciki z ciasta francuskiego 3

Składniki:

Paszteciki z ciasta francuskiego 3

 

  • 40 dag gotowego ciasta francuskiego
  • 30 dag mięsa gotowanego
  • 15 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 dag wędzonej słoniny
  • przyprawa maggi do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Paszteciki z ciasta francuskiego 3
Ugotowane mięso zemleć w maszynce. Słoninę pokroić w drobną kostkę i wytopić na patelni, wsypać posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać starte na tarce jarzynowej pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Połączyć z przemielonym mięsem i razem chwilę podsmażyć. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Ciasto gdy jest zamrożone, pozostawić na kilka godzin w temp pokojowej. Następnie rozwałkować na grubość ½ cm, pokroić na prostokąty. Na każdy kawałek ciasta położyć łyżkę farszu krótsze boki zawijać do środka, dłuższe zwijać jak krokiety. Paszteciki ułożyć w posmarowanej tłuszczem formie, włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 25-30 minut w temp 190-200 stopni. Podawać jako dodatek do czystych zup