Sposób przygotowania:
Paszteciki z kapustą i mięsem
Ciasto: Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i i 6 łyżkami ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jaja, żółtko i pozostałe mleko. Osolić, zagnieść ciasto. Wlewać roztopiony przestudzony tłuszcz, wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Farsz: Kapustę opłukać i gotować do miękkości. Ostudzić, dokładnie odcisnąć, następnie drobno posiekać. Mięso zmielić. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju, dodać mięso i posiekaną kapustę. Przyprawić.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. W odległości ok. 4-5 cm od brzegu układać wzdłuż farsz. Zawinąć w rulonik, odciąć od reszty ciasta. Odcinać skośnie paszteciki o długości ok. 5-6 cm (tak jak kopytka). Posmarować rozmąconym jajkiem, można posypać kminkiem. Piec ok. 25 minut w temp. 200 stopni C.