PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Paszteciki z karkówki i ciasta francuskiego DUŻE

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nigdy nie myślałam, że robienie pasztecików może być tak łatwe i szybkie! Teraz, gdy powstał ten przepis, na pewno będę robić je częściej!

Paszteciki z karkówki i ciasta francuskiego DUŻE Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paszteciki z karkówki i ciasta francuskiego DUŻE

 

  • 560g karkówki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej
  • pieprz mielony
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Paszteciki z karkówki i ciasta francuskiego DUŻE
Karkówkę kroimy na kotlety, a następnie w nieduże kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Doprawiamy naturalną przyprawą uniwersalną, pieprzem oraz polewamy sosem sojowym. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Usmażone mięso z cebulą mielimy na gładko w maszynce lub - tak jak ja to zrobiłam - za pomocą przystawki do blendera. Do mięsa dodajemy namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę. Dokładnie mieszamy z mięsem (najlepiej ugniatając ręką). Próbujemy farsz i w razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem. Ciasto francuskie delikatnie wałkujemy i dzielimy wzdłuż na 6 części. Na środku każdego kawałka układamy wałeczek mięsa. Następnie zawijamy ciasto francuskie na mięsie lekko dociskając. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia szwem do dołu - można użyć papieru, na którym zwinięte było ciasto francuskie. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 st. (termoobieg).
Paszteciki z karkówki i ciasta francuskiego DUŻE
Etap 1 Do mielenia mięsa użyłam blendera.
Paszteciki z karkówki i ciasta francuskiego DUŻE
Etap 2 Bułka nada farsowi lekkości i miękkości.
Paszteciki z karkówki i ciasta francuskiego DUŻE
Etap 3 Na cieście układamy porcje farszu.
Paszteciki z karkówki i ciasta francuskiego DUŻE
Etap 4 Pieczemy w temperaturze 200 stopni.