lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Paszteciki z karkówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie ma to jak domowe paszteciki które można jeść z barszczem jak i same jako przekąskę. Lubie tak podjadać zwłaszcza przed telewizorem .

Paszteciki z karkówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paszteciki z karkówki

 

  • Składniki na wywar rosołowy:
  • Karkówka 600 gram
  • Ziele angielskie 3szt
  • Liść laurowy 3szt
  • 3 rosołki drobiowe
  • Dodatkowo :
  • pieprz biały mielony 1łyżeczka ( jak za mało to dodajemy więcej)
  • papryka czerwona mielona 1-2 łyżeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z karkówki
Rozczyn W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże dodajemy 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru i zostawiamy na 20 minut. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy roztopioną margarynę mleko sól i rozczyn. Wyrabiam ciasto i zostawiam je na godzinę przykryte ściereczką. Po godzinie wałkuje ciasto na prostokąt. Nakładam mięso po całej długości zakładam ciastem, odcinam to co niepotrzebne i kroje w 2-3 centymetrowe paski . Przekładam paszteciki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smaruje jajem Piekę 25 minut w 180 stopniach. Wywar rosołowy: Do garnka wlewam wodę tak aby zakryło mięso. Dodaje ziele angielskie , liść laurowy i rosołki . Gotuje na małym ogniu koło 1.1/2 godziny . Wyjmuje mięso kroje w kawałki i miele. Dodaje do zmielonego mięsa pieprz biały i paprykę w proszku słodką . Wyrabiam , dodaje teraz 2 szklanki rosołu w którym gotowało się mięso. Kładąc na ciasto lekko odciskam bo nigdy nie wiem czy nie za dużo rosołu dodałam :)
Paszteciki z karkówki
W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże dodajemy 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru i zostawiamy na 20 minut. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy roztopioną margarynę mleko sól i rozczyn. Wyrabiam ciasto i zostawiam je na godzinę przykryte ściereczką.
Paszteciki z karkówki
Ugotowane mięso kroje w kawałki i miele. Dodaje do zmielonego mięsa pieprz biały i paprykę w proszku słodką . Wyrabiam , dodaje teraz 2 szklanki rosołu w którym gotowało się mięso.
Paszteciki z karkówki
Wałkuje ciasto, przeklądam odciśnięty farsz i zwijam, kroje w paseczki 3 centymetrowe
Paszteciki z karkówki
Przekładam paszteciki na blaszkę wyłozoną papierem do pieczenia i smaruje jajem , pieke 25 minut w 180 stopniach