Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Pasztet cukiniowo dyniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Warzywny pasztet zaskakuje swym smakiem.

 Pasztet cukiniowo dyniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet cukiniowo dyniowy

 

  • 3 szklanki cukinii startej,
  • 200 g dyni startej,
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 4 żółtka,
  • 4 białka,
  • 1 cebula,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • pieprz czarny do smaku
  • Kucharek lub vegeta do smaku,
  • 200 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

Pasztet cukiniowo dyniowy
Cukinie ścieramy na tarce jarzynowej do dużej miski.Odciskamy z nadmiaru soku. Dynie obieramy nożem ze skóry i także ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebule i natkę pietruszki wrzucamy do pojemnika z blendera i miksujemy na drobno. Odmierzamy 3 szklanki cukinii . Białka ubijamy na sztywno. Do warzyw dodajemy bułkę tartą , żółtka jaj. Doprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą typu vegeta. Do masy dodajemy ubite białka i starty ser. Mieszamy. Formę keksówke wykładamy folią aluminiową. Smarujemy ją olejem, a następnie posypujemy bułką tartą. Pieczemy 70 minut w 200 stopniach C. Po upieczeniu studzimy w formie.
 Pasztet cukiniowo dyniowy
Tak wygladał po upieczeniu w formie keksowej
 Pasztet cukiniowo dyniowy
Składniki na pasztet dokładnie musiałam wymieszać
 Pasztet cukiniowo dyniowy
Na koniec dodałam ubita pianę z białek jaj
 Pasztet cukiniowo dyniowy
Pasztet ułożony w formie po upieczeniu jest doskonały w smaku.