Sposób przygotowania:
Pasztet łososiowy
Surowego łososia umyć pod zimną bieżącą wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi.
Filety pokroić w mniejsze kawałki, usunąć pęsetą ości, jeśli są pozostałością po filetowaniu - usmażyć z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym z dodatkiem oleju.
Usmażonego łososia przełożyć do malaksera (razem z tłuszczem ze smażenia), dodać olej z pestek winogron, surowe żółtka oraz przyprawy - zmiksować na jednolitą masę, dodać łososia wędzonego, koncentrat pomidorowy, dolać nieco śmietanki i ponownie zmiksować.
Masę nałożyć do ceramicznych kokilek albo słoiczków i odstawić do ostygnięcia.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Filety pokroić w mniejsze kawałki, usunąć pęsetą ości, jeśli są pozostałością po filetowaniu - usmażyć z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym z dodatkiem oleju.
Usmażonego łososia przełożyć do malaksera (razem z tłuszczem ze smażenia), dodać olej z pestek winogron, surowe żółtka oraz przyprawy - zmiksować na jednolitą masę, dodać łososia wędzonego, koncentrat pomidorowy, dolać nieco śmietanki i ponownie zmiksować.
Masę nałożyć do ceramicznych kokilek albo słoiczków i odstawić do ostygnięcia.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.