Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Pasztet łososiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny pasztet rybny może być świetną alternatywą wielkanocną dla osób nie jedzących białej kiełbasy, wędzonek mięsnych czy pieczonych mięs.

Pasztet łososiowy

Składniki:

Pasztet łososiowy

 

  • łosoś wędzony sałatkowy 200 g
  • łosoś filet 500 g
  • masło klarowane 100 g
  • olej z pestek winogron 5-6 łyżek
  • surowe żółtka jaj 3-4 szt.
  • śmietanka słodka 12% 50 ml
  • olej do smażenia
  • koncentrat pomidorowy do smaku
  • pieprz biały mielony i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Pasztet łososiowy
Surowego łososia umyć pod zimną bieżącą wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi.

Filety pokroić w mniejsze kawałki, usunąć pęsetą ości, jeśli są pozostałością po filetowaniu - usmażyć z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym z dodatkiem oleju.

Usmażonego łososia przełożyć do malaksera (razem z tłuszczem ze smażenia), dodać olej z pestek winogron, surowe żółtka oraz przyprawy - zmiksować na jednolitą masę, dodać łososia wędzonego, koncentrat pomidorowy, dolać nieco śmietanki i ponownie zmiksować.

Masę nałożyć do ceramicznych kokilek albo słoiczków i odstawić do ostygnięcia.

Wstawić do lodówki na kilka godzin.