Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Galaretki jajka z duszonymi pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wytrawne galaretki na bazie rosołu z duszonymi na maśle pieczarkami, szynką, serem i konserwowymi warzywami w kształcie jajek. Efektowna i bardzo smaczna przystawka która zaskoczy domowników i gości, idealna na Wielkanocny stół.

Galaretki jajka z duszonymi pieczarkami

Składniki:

Galaretki jajka z duszonymi pieczarkami

 

  • 20 wydmuszek z jaj
  • 300 g szynki konserwowej
  • 300 g sera żółtego w kawałku
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli konserwowej
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól , pieprz
  • 1 l. rosołu lub bulionu
  • 4 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Galaretki jajka z duszonymi pieczarkami
W skorupkach jajek od szerszej strony zrobić dziurę.

Obrane i pokrojone drobno pieczarki udusić na rozgrzanym maśle , doprawić solą i pieprzem , wystudzić.

Szynkę i ser pokroić w małą kostkę.

Warzywa konserwowe odsączyć z zalewy.

Rosół zagotować , rozpuścić w nim żelatynę.

Wydmuszki postawić sztywno np. w pojemniku po jajkach, wypełniać warzywami, zalać rosołem z żelatyną.

Odstawić do lodówki najlepiej na noc, usunąć skorupki.