SUPERPRZEPIS

Pasztet warstwowy (jak ciasto)

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Pasztet warstwowy (jak ciasto) Więcej zdjęć (6)

Pasztet, który wyglądem przypomina atrakcyjne ciasto. Bardzo pyszna i efektowna propozycja na świąteczny lub sylwestrowy stół. Jednak możemy nim zaskoczyć gości na każdą okazję. Zapewniam zachwyt nawet u osób, które nie przepadają za szpinakiem.

Składniki:

Pasztet warstwowy (jak ciasto)

Masa mięsna

  • 1 kg mięsa mielonego wołowego
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 1 czubata łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Masa szpinakowa

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Masa serowa

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 średnie cebule
  • 1 marchewka
  • 1 białko jaja
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • ziarna słonecznika do posypania

Sposób przygotowania:

Pasztet warstwowy (jak ciasto)
Na patelni, na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego przesmażamy mięso, dodajemy posiekaną cebulę.

Po usmażeniu mięso z cebulą przekładamy do miski (trochę tłuszczu z patelni dodajemy do mięsa), przyprawiamy do smaku solą, papryką słodką i świeżo mielonym pieprzem (tego tak konkretnie, na ostro). Blenderem miksujemy na gładką masę, po czym dorzucamy marchewkę startą na grubych oczkach oraz koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.

Gotową masę równomiernie rozsmarowujemy w blaszce (moja to 28x19x7cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Opłukany i osuszony (ręcznikiem papierowym) szpinak siekamy. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej rzepakowy, dodajemy trochę kwasku cytrynowego, przyprawiamy solą i pieprzem.

Po chwili, gdy szpinak straci sprężystość dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Razem przesmażamy jeszcze chwilę (nie długo, bo czosnek zbyt długo podgrzewany gorzknieje). Rozprowadzamy szpinakową warstwę na mięsnej.

Do miski wlewamy białko, miksujemy chwilę blenderem (tak tylko do rozkłócenia), dodajemy twaróg i mascarpone, razem blendujemy. Na patelni szklimy i chwilę dusimy posiekaną cebulę, dodajemy do sera, przyprawiamy.

Dodajemy startą na drobnych oczkach tarki marchewkę, całość mieszamy łyżką do połączenia. Masę serową wykładamy na wierzch w blaszce, oprószamy ziarnami słonecznika i całość wstawiamy do piekarnika 1 godzinę (180 stopni).

Pasztet studzimy przed krojeniem.
Pasztet warstwowy (jak ciasto)
Jest nie tylko pyszny, ale też dzięki warstwom bardzo atrakcyjny wizualnie!
Pasztet warstwowy (jak ciasto)
Do zblendowanego mięsa dodajemy marchewkę
Pasztet warstwowy (jak ciasto)
Masę szpinakową rozprowadzamy na mięsnej
Pasztet warstwowy (jak ciasto)
Ostatnia masa - serowa, na przesmażony szpinak
Pasztet warstwowy (jak ciasto)
Zwieńczeniem i dekoracją są ziarna słonecznika