peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Zielona rolada

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 23
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zawsze miałam ochotę na coś takiego, ale jednocześnie bałam się że nie wyjdzie. Robienie rolad na słodko czy słono owiane jest mgiełką grozy... Zupełnie niepotrzebnie :-) Owszem wymaga to trochę pracy i cierpliwości, ale w sumie nie łatwo ją popsuć!

Zielona rolada

Składniki:

Zielona rolada

 

  • Składniki na blachę 25 x 35

 

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 3 jaja
  • 200 g serka śmietankowego czosnkowego
  • 100 g serka śmietankowego klasycznego
  • 100 g łososia w plastrach wędzonego na zimno
  • 5-6 suszonych pomidorów z zalewy (odsączone)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zielona rolada
Szpinak rozmrażamy i odsączamy.

Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę.

Szpinak lekko odparowujemy w rondelku. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

Do szpinaku dodajemy żółtka - miksujemy na gładką masę. Powstałą masę szpinakową delikatnie mieszamy z pianą z białek - przy pomocy drewnianej łyżki.

Ciasto szpinakowe wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (papier wcześniej delikatnie smarujemy olejem - może być odsączony z pomidorów). Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Po przestudzeniu upieczony placek przewracamy na drugą stronę i delikatnie zdejmujemy papier (nierówna powierzchnia powinna być wewnątrz rolady). 

Serki mieszamy z drobno posiekanymi pomidorami. Wystudzony placek smarujemy serkami - pozostawiamy 2,5 cm nieposmarowanego ciasta przy krawędzi. Na powierzchni serka układamy plasterki łososia. Całość zawijamy w roladę lekko dociskając - od brzegu posmarowanego, do brzegu nieposmarowanego (pod wpływem lekkiego dociskania masa serkowa powinna ładnie się rozłożyć). 

Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki - najlepiej na całą noc. 

Przed podaniem kroimy w jednocentymetrowe plastry.