anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Pasztet pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pasztet jest delikatny w środku i bardzo chrupiący na zewnątrz. Upieczony pasztet można włożyć do zamrażarki gwarantuje że nie zmieni smaku.

Pasztet pieczony

Składniki:

Pasztet pieczony

 

  • 500 g boczku
  • 500 g karczku
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 200 g wątróbki
  • 2 cebule
  • 1/4 selera
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 bułki
  • 2 jaja
  • Sól
  • Pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet pieczony
Mięso oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać wodą dodać ziele angielskie oraz listki laurowe i dodać obrany seler i cebulę. Gotować do miękkości około 1 godziny pod sam koniec dodać wątróbki i gotować jeszcze około 15 minut. Mięso ostudzić a bułki namoczyć w wywarze z mięsa. Mięso oraz bułkę zmielić najlepiej trzy razy marchew i seler też zmielić. Dodać jajka i przyprawić. Włożyć do aluminiowych foremek. I piec około 80 minut w temp. 190 stopni. Ja kupuję foremki takie 23 na 10 cm. Z proporcji wychodzi mi około 3 szt.