Sposób przygotowania:
Domowy pasztet pieczony z królika
Oczyszczone i umyte tuszki z królika wkładamy do dużego garnka tak samo robimy z kurczakiem i wątróbką zalewamy taką ilością wody aby mięso było przykryte i gotujemy na małym ogniu gdy mięso się zagotuje dajemy marchewkę i gotujemy dalej aż mięso zacznie się rozpadać od kości około 1,5 -2 godz.Zostawiamy do wystygnięcia i obieramy od kości .Obrane mięso przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę razem z marchewką i obraną surową cebulą i czosnkiem,następnie wbijamy jaja dajemy namoczoną wcześniej w wodzie bułkę (wyciśniętą dobrze)doprawiamy solą pieprzem i gałką, ja dosypujęjeszcze 1 łyżkę wegety wyrabiamy dobrze masę na pasztet najlepiej ręką i wkładamy na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy 80 min w temp 170*.Podawać z białym pieczywem.
Bo
2milutka
U nas robi się go często ..póki tata hoduje króliki ,,,smak nie zapomniany:) zapomniałam dopisać do przepisu ..daję jeszcze 200 ml wywaru z gotowanego mięsa jak wyrabiam pasztet
Pyza
2milutka
majerankiem zdj 2
Dorcia
zbysiowa
2milutka
u nas i na święta i raz w miesiącu obowiązkowo jest ,dzieciaki się zajadają wolą pasztet niż szynkę ze sklepu:)