marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pasztet serowy z grzankami czosnkowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolejne jarskie danie,którego nie trzeba piec w piekarniku prócz opiekania grzanek.Nie ma też sojowych dodatków,za to są grzanki i prażona cebulka.

Pasztet serowy z grzankami czosnkowymi

Składniki:

Pasztet serowy z grzankami czosnkowymi

 

  • 2-4 opakowania twarogu półtłustego,
  • 5-6 pełnych łyżek śmietany,
  • 5-6 dużych kromek czerstwego chleba,
  • 4-5 łyżek oliwy vineagrete,
  • pół główki czosnku,
  • 2-3 łyżki prażonej cebulki,
  • kminek,
  • tłuszcz do foremki,
  • folia spożywcza do owinięcia.

Sposób przygotowania:

Pasztet serowy z grzankami czosnkowymi
Twaróg wypakować i dać do miski, rozgniatając widelcem z paroma łyżkami gęstej śmietany. Kromki czerstwego chleba lekko posmarować oliwą, połowę czosnku obrać i ząbki przepuścić przez praskę lub cienko pokroić na plasterki. Ułożyć na kromkach i ułożyć kromki na blasze. Piekarnik nagrzać do temp.180 st. C i wstawić grzanki do piekarnika na 15 min. Po wyjęciu ostudzić i pokroić w kostkę. Wymieszać z twarogiem pokrojone grzanki oraz cebulką prażoną i kminkiem całym. Foremkę natrzeć masłem, masę twarogową z dodatkami nałożyć na środek folii spożywczej i przenieść do foremki. Zawinąć szczelnie końce folii i wstawić do lodówki na najwyższą półkę. Chłodzić z 1-2 godz. Po wyjęciu, odpakować z folii i przenieść na deskę do podawania pasztetów lub półmisek. Kroić i serwować ze świeżymi jarzynami jak papryka.

Tagi:

chleb