Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Pasztet strasburski wg mojej prababci

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis ze starych jeszcze po pradziadkach annałów rodzinnych

Pasztet strasburski wg mojej prababci

Składniki:

Pasztet strasburski wg mojej prababci

 

  • 4 duże jasne
  • wątróbki gęsie,
  • 2 bułeczki namoczone w mleku,
  • 20 dag tłuszczu gęsiego,
  • duża cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • kieliszek araku,
  • kieliszek wina typu Madera,
  • 2 pieczarki - duże(wg oryginału koźlarze)
  • kilka płatów słoniny,
  • grube jelita wieprzowe.

 

Sposób przygotowania:

Pasztet strasburski wg mojej prababci
Dwie wątróbki namoczyć w wodzie i pokroić na długie paski grubości 2 cm. Pozostałe wątróbki przepuścić przez maszynkę razem z bułeczkami i tłuszczem gęsim. Cebule utrzeć na tarce, podsmażyć na 1 łyżce gęsiego tłuszczu, dodać do masy i dokładnie wyrobić z solą, pieprzem, arakiem i winem. pieczarki ugotować. Wątróbkę pokrojoną w paski przełożyć nadzieniem i pokrojonymi w paski pieczarkami, uformować wałek, owinąć go cienkimi płatami słoniny, posolić po wierzchu i włożyć do jelita. Końce jelita zawiązać tak, aby nadzienie było w nim ciasno ułożone. Sporządzony w ten sposób pasztet włożyć do osolonej wody i gotować ok 60 minut na małym ogniu, pilnując, aby woda lekko wrzała. Po ugotowaniu wyjąć pasztet, osuszyć. schłodzić. Jeśli pasztet ma być przechowywany 2 - 3 tygodnie (niuanse przepisów z dawnych czasów), należy go po ugotowaniu owinąć w papier i wędzić w zimnym dymie przez 2 godziny.