BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1227]

Pasztet świąteczny z kilku gatunków mięs

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj zrobiłam pasztet z kilku gatunków mięs. Do mięs dodałam również wątróbkę drobiową. Pasztet wyszedł bardzo smaczny, podany z dodatkiem żurawiny smakuje wybornie.

Pasztet świąteczny z kilku gatunków mięs Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Pasztet świąteczny z kilku gatunków mięs

 

  • udka kurczaka 2,
  • szynka wieprzowa około 700 g,
  • podgardle 300 g,
  • wątróbka 300 g,
  • marchewka 1 duża,
  • cebule 2 szt.podsmażone + 1 surowa,
  • ząbki czosnku 2,
  • jajka 4 szt,
  • sól i pieprz do smaku,
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki,
  • imbir 1/2 łyżeczki,
  • majeranek,
  • papryka słodka 1/2 łyżeczki,
  • bułka tarta około 3 łyżek,

Sposób przygotowania:

Pasztet świąteczny z kilku gatunków mięs
Wątróbkę drobiową gotujemy około 15 minut. Odcedzamy na sitku.

Udka po umyciu gotujemy w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu studzimy i obieramy mięso od kości.

Szynkę wieprzową oraz podgardle świeże gotujemy do miękkości razem z marchewką.

Po ugotowaniu mięso i marchewkę wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

Cebulę i ząbki czosnku obieramy, kroimy i podsmażamy na oleju.

Ugotowane mięso, ugotowaną wątróbkę oraz marchewkę,  podsmażoną cebulę oraz jedną surową cebule mielimy przez maszynkę.

Do masy dodajemy jajka, przyprawy oraz bułkę tartą .

Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników

Tak przygotowaną masę wkładamy do keksówki wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą.

Na spodzie ułożone paski boczku wędzonego.

Wyrównać górę i oprószyć bułką tartą i słodką papryką mieloną.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ponad godzinę.

Po upieczeniu i wyjęciu pasztet wystudzić.

Podawać z dodatkiem żurawiny.
Pasztet świąteczny z kilku gatunków mięs
Różne gatunki mięsa również udka kurczaka po umyciu fotujemy razem z marchewką
Pasztet świąteczny z kilku gatunków mięs
Po ugotowaniu mięso mielimy przez maszynkę do mięsa ,dodajemy podsmażoną cebulkę oraz ugotowaną wątróbkę
Pasztet świąteczny z kilku gatunków mięs
Do masy dodajemy jajka ,przyprawy oraz bułkę tartą
Pasztet świąteczny z kilku gatunków mięs
Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników
Pasztet świąteczny z kilku gatunków mięs
Keksówkę smarujemy olejem, obsypujemy bułką tartą a na spód układamy paski słoniny lub boczku wędzonego
Pasztet świąteczny z kilku gatunków mięs
Masę przekładamy do keksówki
Pasztet świąteczny z kilku gatunków mięs
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ponad godzinę

Tagi:

pasztet okazje