Sposób przygotowania:
Pasztet świąteczny z kilku gatunków mięs
Wątróbkę drobiową gotujemy około 15 minut. Odcedzamy na sitku.
Udka po umyciu gotujemy w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu studzimy i obieramy mięso od kości.
Szynkę wieprzową oraz podgardle świeże gotujemy do miękkości razem z marchewką.
Po ugotowaniu mięso i marchewkę wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Cebulę i ząbki czosnku obieramy, kroimy i podsmażamy na oleju.
Ugotowane mięso, ugotowaną wątróbkę oraz marchewkę, podsmażoną cebulę oraz jedną surową cebule mielimy przez maszynkę.
Do masy dodajemy jajka, przyprawy oraz bułkę tartą .
Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników
Tak przygotowaną masę wkładamy do keksówki wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą.
Na spodzie ułożone paski boczku wędzonego.
Wyrównać górę i oprószyć bułką tartą i słodką papryką mieloną.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ponad godzinę.
Po upieczeniu i wyjęciu pasztet wystudzić.
Podawać z dodatkiem żurawiny.
Udka po umyciu gotujemy w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu studzimy i obieramy mięso od kości.
Szynkę wieprzową oraz podgardle świeże gotujemy do miękkości razem z marchewką.
Po ugotowaniu mięso i marchewkę wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Cebulę i ząbki czosnku obieramy, kroimy i podsmażamy na oleju.
Ugotowane mięso, ugotowaną wątróbkę oraz marchewkę, podsmażoną cebulę oraz jedną surową cebule mielimy przez maszynkę.
Do masy dodajemy jajka, przyprawy oraz bułkę tartą .
Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników
Tak przygotowaną masę wkładamy do keksówki wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą.
Na spodzie ułożone paski boczku wędzonego.
Wyrównać górę i oprószyć bułką tartą i słodką papryką mieloną.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ponad godzinę.
Po upieczeniu i wyjęciu pasztet wystudzić.
Podawać z dodatkiem żurawiny.
gusia1000