zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pasztet z królika i łopatki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki pasztet idealnie zastąpi te sklepowe jak również sprawdzi się na świątecznym stole. Nadmiar można zamrozić po dokładnym zabezpieczeniu.

Pasztet z królika i łopatki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasztet z królika i łopatki

 

  • 1 królik ( 1,5 kg ) + wątróbka z królika
  • 500 g tłustej łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 bułki ( po 100 g )
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l wody
  • 2 łyżki smalcu
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • cząber

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z królika i łopatki
Królika należy podzielić na części.

Do garnka wrzucić smalec i roztopić go, włożyć mięso królika i podsmażyć.

Następnie podsmażyć łopatkę z cebulą i pod koniec dodać ząbki czosnku.

Gdy mięso się podsmaży wlać do garnka wodę, dodać trochę soli i dusić wszystko pod przykryciem do miękkości mięsa, na chwilę przed końcem duszenia dodać wątróbkę.

Gdy mięso zmięknie razem z cebulą wyjąć je z garnka z cebulą i czosnkiem oraz wątróbka i po przestudzeniu obrać królika z kości.

W wytworzonym podczas duszenia sosie namoczyć bułki.

Całe mięso, cebulę, czosnek i bułki zmielić w maszynce do mięsa na najdrobniejszym sitku ( ja używam tego do maku ).

Potem dodać jajka i pozostałe przyprawy i wymieszać masę na pasztet, którą następnie rozdzielić do foremek.

Wierzch pasztetów posypać bułką tartą i wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pasztet 45 minut.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić pasztety.

Przechowywać w lodówce.

Nadmiar pasztetu można zamrozić.
Pasztet z królika i łopatki
składniki zmielić i dodać przyprawy wyrobić masę
Pasztet z królika i łopatki
gotową masę przełożyć do foremek i posypać bułką tartą
Pasztet z królika i łopatki
pasztet upiec i wystudzić przechowywać w lodówce

Tagi:

pasztet