Sposób przygotowania:
Pasztet Wielkanocny w towarzystwie marchewkiWykonanie:
Wątróbkę drobiową moczymy w zimnej wodzie i wycinamy wszystko co nam nie pasuje. Smażymy na odrobinie oleju bez mąki .
Doprawiamy solą pieprzem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Koło 20 minut dusimy i starczy, zostawiamy do ostygnięcia.
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Mięsko z udek kroimy i dodajemy do piersi. Smażymy jakieś 30 minut,
oczywiście doprawiamy solą pieprzem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Zostawiamy do ostygnięcia.
Mięsko i wątróbka zimna więc mielimy na średnich oczkach.
Marchew obieramy i również mielimy. Dzień wcześniej miałam rosół. Dodajemy rosół ciepły i energicznie mieszamy. Konsystencja powinna być miękka i powinna lekko się wiązać.
Foremki aluminiowe smarujemy masłem i przekładamy nasz farsz. Na wierzchu kładziemy śliweczki i do pieca.
Pieczemy jakieś 30 minut w 200 stopniach i gotowe. Mówię wam jaki pyszny wyszedł.