Sposób przygotowania:
Pasztet w słoikach
Łopatkę, surowy boczek włożyć do rondla, dodać oczyszczoną i opłukaną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy,
dodać trochę wody i udusić.
Gdy mięso jest miękkie, włożyć umytą i pokrojoną na kawałki wątrobę,
dusić jeszcze ok. 5 minut. Wszystko wyjąć z sosu i przestudzić. Bułkę namoczyć w sosie.
Mięso, wątrobę i bułkę zemleć dwukrotnie w maszynce o gęstym sitku. Do masy mięsnej dodać jaja,mielony pieprz,
utartą gałkę musztardową,majeranek i sól, bardzo dokładnie wymieszać.
Pasztet ściśle nakładać do słoików, pozostawiając ok 4 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi.
Pasteryzować trzykrotnie w odstępach 24 godzin, za każdym razem 1 godzinę.
dodać trochę wody i udusić.
Gdy mięso jest miękkie, włożyć umytą i pokrojoną na kawałki wątrobę,
dusić jeszcze ok. 5 minut. Wszystko wyjąć z sosu i przestudzić. Bułkę namoczyć w sosie.
Mięso, wątrobę i bułkę zemleć dwukrotnie w maszynce o gęstym sitku. Do masy mięsnej dodać jaja,mielony pieprz,
utartą gałkę musztardową,majeranek i sól, bardzo dokładnie wymieszać.
Pasztet ściśle nakładać do słoików, pozostawiając ok 4 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi.
Pasteryzować trzykrotnie w odstępach 24 godzin, za każdym razem 1 godzinę.