Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Pasztet wg Martyna239

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny domowy pasztet nie tylko na święta.

Pasztet wg Martyna239 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasztet wg Martyna239

 

  • 1 kg łopatki
  • 1 kg udek z kurczaka
  • 1/2 kg tłustego boczku
  • 1/4 kg wątróbek drobiowych
  • 1 duża bułka (najlepiej czerstwa)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa

 

Sposób przygotowania:

Pasztet wg Martyna239
Mięso (oprócz boczku) kroimy na kawałki i razem z cebulą i marchewką dusimy do miękkości. Po wystudzeniu mielimy wszystko maszynką do mięsa dwa razy, żeby nie było grudek (boczek też). Bułkę namaczamy w mleku lub wodzie, przepuszczamy przez maszynkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy surowe jajka i przyprawy i wyrabiamy pasztet na gładką masę. Ja daję dość dużo gałki muszkatołowej, żeby pasztet miał intensywny smak i zapach. Wyrobiony farsz wkładamy do wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą foremek - keksówek. Pieczemy około godzinę. Odstawiamy do wystygnięcia.
Pasztet wg Martyna239
Mięso i warzywa dusimy do miękkości i odstawiamy do wystudzenia.
Pasztet wg Martyna239
Mięso należy zmielić dwukrotnie, żeby nie miało grudek.
Pasztet wg Martyna239
Gałka muszkatałowa daje pasztetowi wyjątkowy smak.