Sposób przygotowania:
Domowy pasztet z gotowanym jajkiem
Podstawowa baza do moich pasztetów. Do garnka wkładamy wszystkie gatunki mięsa, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe i 10 grzybów suszonych, gotujemy pół godziny, po tym czasie dodajemy warzywa i kostkę warzywną, gotujemy znów pół godziny, w rosole moczymy bułkę, a osobno smażymy wątróbkę z 2 cebulami. Wszystko potem mielimy, i doprawiamy. Dodajemy 4 żółtka, po 2 łyżeczki soli, gałki muszkatałowej i majeranku, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, mieszamy i dodajemy 4 białka ubite na sztywno. Masę dzielimy na 3 części, gdyż będę robiła 3 różne pasztety. Do tego pasztetu potrzebujemy podłużną formę, którą smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą, z części przeznaczonej na ten pasztet połowę układamy w formie, układamy 3 jajka ugotowane na twardo, przykrywamy drugą połową masy, lekko przyciskamy, trzeba masę wyrównać, wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy w temp. 180 stopni 60 minut.