PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Wielkanocny pasztet z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uwielbiam piec domowe pasztety. Pasztet z jajkiem idealnie sprawdzi się na święta wielkanocne i będzie pięknie prezentował się na stole.

Wielkanocny pasztet z jajkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wielkanocny pasztet z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny pasztet z jajkiem


Karkówkę, schab i boczek gotujemy około godziny wraz z obranymi marchewkami, cebulami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy mięso będzie miękkie, pozostawiamy wszystko do przestygnięcia. Wątróbkę jedynie sparzamy gorącą wodą. Ostudzone mięso mielimy razem z warzywami i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie do mięsa dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do pasztetu, żeby nie opadła. Foremki (keksówki) wysmarowujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Nakładamy mięso do około 1/3 wysokości. Na środku układamy rządek jajek ugotowanych na twardo. Przykrywamy kolejną porcją mięsa i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180st (termoobieg). Gotowy pasztet pozostawiamy do ostygnięcia.





Polecamy: przepisy na pasztet na wielkanoc >>>


Wielkanocny pasztet z jajkiem
Etap 1 Keksówkę polecam wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą
Wielkanocny pasztet z jajkiem
Etap 2 Pierwszą warstwę mięsa układamy do 1/3 wysokości formy
Wielkanocny pasztet z jajkiem
Etap 3 Jajka dokładnie pokrywamy drugą warstwą mięsa