Sposób przygotowania:
Wielkanocny pasztet z jajkiem
Karkówkę, schab i boczek gotujemy około godziny wraz z obranymi marchewkami, cebulami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy mięso będzie miękkie, pozostawiamy wszystko do przestygnięcia. Wątróbkę jedynie sparzamy gorącą wodą. Ostudzone mięso mielimy razem z warzywami i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie do mięsa dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do pasztetu, żeby nie opadła. Foremki (keksówki) wysmarowujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Nakładamy mięso do około 1/3 wysokości. Na środku układamy rządek jajek ugotowanych na twardo. Przykrywamy kolejną porcją mięsa i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180st (termoobieg). Gotowy pasztet pozostawiamy do ostygnięcia.
Polecamy: przepisy na pasztet na wielkanoc >>>