haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Pasztet Wielkanocny z kury

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wielkanocny pasztet z kury jest chyba najdelikatniejszym z pasztetów. Podawany z konfiturą żurawinową jest doskonałym elementem świątecznego stołu.

Pasztet Wielkanocny z kury Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Pasztet Wielkanocny z kury

 

  • 1/2 kury
  • 10 dkg wątróbki drobiowej
  • 25 dkg boczku nieuwędzonego
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Pasztet Wielkanocny z kury
1. Warzywa obrałam, umyłam i wrzuciłam do dużego garnka razem z kurą, boczkiem i wątróbką. Zalałam wodą, dodałam liście laurowe i ziele angielskie, osoliłam i doprowadziłam do zagotowania.

2. Kiedy rosół zaczął bąbelkować, zdjęłam szumowiny, zmniejszyłam ogień i gotowałam 2 godziny.

3. Wyjęłam mięso i warzywa z rosołu i wszystko razem (cebula i por również) zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mięsa.

4. Do masy dołożyłam jajka i doprawiłam solą pieprzem, ostrą papryką, majerankiem i gałką muszkatołową.

5. Przełożyłam do wysmarowanej olejem keksówki, na wierzchu ułożyłam kratkę z wędzonego boczku i piekłam w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. Pozostawiłam w keksówce do całkowitego wystygnięcia.
Pasztet Wielkanocny z kury
Najpierw myjemy i przygotowujemy wszystkie składniki.
Pasztet Wielkanocny z kury
Rosół gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny.
Pasztet Wielkanocny z kury
Mięso z warzywami mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa.
Pasztet Wielkanocny z kury
Zmielona masę doprawiamy i mieszamy razem z jajakami.
Pasztet Wielkanocny z kury
Pasztet przekładamy do keksówki i ozdabiamy wędzonym boczkiem.
Pasztet Wielkanocny z kury
Pieczemy 2 godziny
Pasztet Wielkanocny z kury
Kroimy po wystudzeniu