Sposób przygotowania:
Pasztet Wielkanocny z kury
1. Warzywa obrałam, umyłam i wrzuciłam do dużego garnka razem z kurą, boczkiem i wątróbką. Zalałam wodą, dodałam liście laurowe i ziele angielskie, osoliłam i doprowadziłam do zagotowania.
2. Kiedy rosół zaczął bąbelkować, zdjęłam szumowiny, zmniejszyłam ogień i gotowałam 2 godziny.
3. Wyjęłam mięso i warzywa z rosołu i wszystko razem (cebula i por również) zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mięsa.
4. Do masy dołożyłam jajka i doprawiłam solą pieprzem, ostrą papryką, majerankiem i gałką muszkatołową.
5. Przełożyłam do wysmarowanej olejem keksówki, na wierzchu ułożyłam kratkę z wędzonego boczku i piekłam w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. Pozostawiłam w keksówce do całkowitego wystygnięcia.
2. Kiedy rosół zaczął bąbelkować, zdjęłam szumowiny, zmniejszyłam ogień i gotowałam 2 godziny.
3. Wyjęłam mięso i warzywa z rosołu i wszystko razem (cebula i por również) zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mięsa.
4. Do masy dołożyłam jajka i doprawiłam solą pieprzem, ostrą papryką, majerankiem i gałką muszkatołową.
5. Przełożyłam do wysmarowanej olejem keksówki, na wierzchu ułożyłam kratkę z wędzonego boczku i piekłam w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. Pozostawiłam w keksówce do całkowitego wystygnięcia.