titifm

titifm

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Wielkanocny pasztet z królika ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wielkanocny Pasztet z królika ze śliwkami. To danie należy przygotować na 2 dni przed podaniem, aby wszystkie smaki miały szansę być w pełni wyczuwalne.

Wielkanocny pasztet z królika ze śliwkami

Składniki:

Wielkanocny pasztet z królika ze śliwkami

 

  • 1 królik około 1 ½ kilograma, bez kości i pokroić na małe kawałki

 

  • 4 królicze wątrobki

 

 

  • 1 łyżeczka. łyżki suszonego tymianku

 

  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

  • 1/2 litr białego wina wytrawnego

 

  • 1 ½ kg mielonego wieprzowego

 

  • 300 g. suszonych śliwek bez pestek

 

 

 

  • 250ml koniaku

 

  • 1 bułka

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny pasztet z królika ze śliwkami
Sposób przygotowania: 

1. W misce umieścić kawałki królika i wątrobę, liść laurowy, tymianek, pieprz, sól i połowę wina. Dobrze wymieszać, przykryć i zostawić w lodówce ( marynować ) przez noc. W pozostałej części wina moczyć suszone śliwki. 

2. Zmiel zamarynowane mięso z królika oraz wątróbki. Następnie dodaj mięso mielone wieprzowe, marynatę, która została z marynowania królika, jajko, koniak, namoczoną wcześniej w mleku bułkę, żółtko, drobno pokrojone śliwki. Dopraw sola i pieprzem, i wymieszaj dokładnie, na sam koniec dodaj ubitą na sztywno piane z białek i jeszcze, raz delikatnie wszystko zamieszaj. 

3. Naczynie żaroodporne bądź brytwanne wyłóż cienkimi plasterkami boczku, następnie do tak przygotowanego naczynia wyłóż pasztet. Przed włożeniem do piekarnika uderz lekko 2-3 razy foremka w blat- aby pasztet był odpowiednio napowietrzony. 

4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umieścić formę z pasztetem większym naczyniu zalanym wcześniej wrzącą wodą wokół, tak do 2/3 formy z pasztetem. Piec do około 2 godzin, obniżając temperaturę do 160 stopni po 30 minutach. Pozostawić do całkowitego schłodzenia pasztet i przechowywać go w lodówce przez 1-2 dni przed podaniem, po upływie tego czasu smakuje najlepiej, wystarczy go pokroić i podawać w towarzystwie kiszonych ogórków lub zielonej sałaty.

Tagi:

pasztet dania