Sposób przygotowania:
Wielkanocny pasztet z królika ze śliwkami
Sposób przygotowania:
1. W misce umieÅ›cić kawaÅ‚ki królika i wÄ…trobÄ™, liść laurowy, tymianek, pieprz, sól i poÅ‚owÄ™ wina. Dobrze wymieszać, przykryć i zostawić w lodówce ( marynować ) przez noc. W pozostaÅ‚ej części wina moczyć suszone Å›liwki.
2. Zmiel zamarynowane miÄ™so z królika oraz wÄ…tróbki. NastÄ™pnie dodaj miÄ™so mielone wieprzowe, marynatÄ™, która zostaÅ‚a z marynowania królika, jajko, koniak, namoczonÄ… wczeÅ›niej w mleku buÅ‚kÄ™, żóÅ‚tko, drobno pokrojone Å›liwki. Dopraw sola i pieprzem, i wymieszaj dokÅ‚adnie, na sam koniec dodaj ubitÄ… na sztywno piane z biaÅ‚ek i jeszcze, raz delikatnie wszystko zamieszaj.
3. Naczynie żaroodporne bÄ…dź brytwanne wyÅ‚óż cienkimi plasterkami boczku, nastÄ™pnie do tak przygotowanego naczynia wyÅ‚óż pasztet. Przed wÅ‚ożeniem do piekarnika uderz lekko 2-3 razy foremka w blat- aby pasztet byÅ‚ odpowiednio napowietrzony.
4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. UmieÅ›cić formÄ™ z pasztetem wiÄ™kszym naczyniu zalanym wczeÅ›niej wrzÄ…cÄ… wodÄ… wokóÅ‚, tak do 2/3 formy z pasztetem. Piec do okoÅ‚o 2 godzin, obniżajÄ…c temperaturÄ™ do 160 stopni po 30 minutach. Pozostawić do caÅ‚kowitego schÅ‚odzenia pasztet i przechowywać go w lodówce przez 1-2 dni przed podaniem, po upÅ‚ywie tego czasu smakuje najlepiej, wystarczy go pokroić i podawać w towarzystwie kiszonych ogórków lub zielonej saÅ‚aty.
1. W misce umieÅ›cić kawaÅ‚ki królika i wÄ…trobÄ™, liść laurowy, tymianek, pieprz, sól i poÅ‚owÄ™ wina. Dobrze wymieszać, przykryć i zostawić w lodówce ( marynować ) przez noc. W pozostaÅ‚ej części wina moczyć suszone Å›liwki.
2. Zmiel zamarynowane miÄ™so z królika oraz wÄ…tróbki. NastÄ™pnie dodaj miÄ™so mielone wieprzowe, marynatÄ™, która zostaÅ‚a z marynowania królika, jajko, koniak, namoczonÄ… wczeÅ›niej w mleku buÅ‚kÄ™, żóÅ‚tko, drobno pokrojone Å›liwki. Dopraw sola i pieprzem, i wymieszaj dokÅ‚adnie, na sam koniec dodaj ubitÄ… na sztywno piane z biaÅ‚ek i jeszcze, raz delikatnie wszystko zamieszaj.
3. Naczynie żaroodporne bÄ…dź brytwanne wyÅ‚óż cienkimi plasterkami boczku, nastÄ™pnie do tak przygotowanego naczynia wyÅ‚óż pasztet. Przed wÅ‚ożeniem do piekarnika uderz lekko 2-3 razy foremka w blat- aby pasztet byÅ‚ odpowiednio napowietrzony.
4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. UmieÅ›cić formÄ™ z pasztetem wiÄ™kszym naczyniu zalanym wczeÅ›niej wrzÄ…cÄ… wodÄ… wokóÅ‚, tak do 2/3 formy z pasztetem. Piec do okoÅ‚o 2 godzin, obniżajÄ…c temperaturÄ™ do 160 stopni po 30 minutach. Pozostawić do caÅ‚kowitego schÅ‚odzenia pasztet i przechowywać go w lodówce przez 1-2 dni przed podaniem, po upÅ‚ywie tego czasu smakuje najlepiej, wystarczy go pokroić i podawać w towarzystwie kiszonych ogórków lub zielonej saÅ‚aty.