BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Bułeczki z masełkiem czosnkowo -ziołowym

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne bułeczki z masełkiem wymieszanym z ziołami prowansalskimi, pulchne ,mięciutkie o chrupiącej skórce i pachnące masełkiem czosnkowym. Polecam na pyszne obfite śniadanko.

Bułeczki z masełkiem czosnkowo -ziołowym Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Bułeczki z masełkiem czosnkowo -ziołowym

 

 

 

  • jajko albo same białko do posmarowania bułek,

Sposób przygotowania:

Bułeczki z masełkiem czosnkowo -ziołowym
Mleko podgrzewamy , dodajemy cukier, mąkę 1,5 łyżki oraz pokruszone drożdże.

Mieszamy ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut.

Mąkę przesiewamy do miski dodajemy zaczyn z drożdży , jajko oraz rozpuszczone , letnie masło i sól.

Wyrabiamy tak długo aby ciasto było miękkie ,elastyczne.( pamiętajmy ciasto musi odchodzić od rąk i ścianek miski).

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz krótko wyrabiamy , formując wałek , dzielimy na części i formujemy kule lekko spłaszczając i nacinając tępą stroną noża.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odkładamy do wyrośnięcia na około 15 - 20 minut.

W między czasie przygotowujemy masełko czosnkowe;

Miękkie masło mieszamy z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, tak długo aż składniki nam się dokładnie połączą.

Tak przygotowany masełkiem smarujemy w nacięciach nasze bułeczki, następnie smarujemy 

rozbełtanym jajkiem 

Pieczemy w 190 stopniach około 35 - 40 minut.

Po upieczeniu studzimy na kratce.

Z podanej porcji wyszło 9 bułeczek



Rada;

Gdyby ciasto było za gęste dodajemy mleka,a jeżeli za rzadkie dosypać mąki.
Bułeczki z masełkiem czosnkowo -ziołowym
Do letniego mleka dodać cukier, mąkę oraz pokruszone drożdże
Bułeczki z masełkiem czosnkowo -ziołowym
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut
Bułeczki z masełkiem czosnkowo -ziołowym
mąkę przesiewamy do miski,dodajemy zaczyn,oraz rozpuszczone,letnie mleko i sól,wyrabiamy ciasto,odstawiamy do wyrośnięcia
Bułeczki z masełkiem czosnkowo -ziołowym
Po wyrośnięciu jeszcze raz krótko wyrabiamy,formujemy wałek i dzielimy na części,kule delikatnie spłaszczamy ,nacinamy tępą stroną noża
Bułeczki z masełkiem czosnkowo -ziołowym
Bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
Bułeczki z masełkiem czosnkowo -ziołowym
Do masła dodajemy przyprawy mieszamy
Bułeczki z masełkiem czosnkowo -ziołowym
Dodajemy zioła prowansalskie i mieszamy do połączenia składników
Bułeczki z masełkiem czosnkowo -ziołowym
Tak przygotowane masło wkładamy w nacięcia bułek,smarujemy rozbełtanym jajkiem
Bułeczki z masełkiem czosnkowo -ziołowym
Pieczemy w 190 stopniach około 35 - 40 minut