Mariola.G

Mariola.G

Kucharz
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Pasztet z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pasztet z żurawiną idealny na świąteczny stół

Pasztet z żurawiną

Składniki:

Pasztet z żurawiną

 

  • 1kg dag mięsa wieprzowego np boczku
  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 kg mięsa drobiowego
  • 1królik
  • 30 dag słoniny
  • 2 przyprawy do pasztetu
  • 30 dag drobiowej wątróbki
  • 4 czerstwe bułki
  • żurawiny
  • po kilka ziaren owocu jałowca i ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 10 surowych jajek
  • sól, pieprz
  • 2 marchewka
  • 2 pietruszka

Sposób przygotowania:

Pasztet z żurawiną
Królika,wieprzowinę,drób wołowinę dokładnie myję kroję na kawałki,wkładam do garnka, zalewam wodą dodaje przyprawy warzywa marchewkę i pietruszkę gotuję,Na patelni podsmażam słoninę dodaję wątróbkę,czerstwą bułkę. Odstawiamy wszystko do ostygnięcia, następnie mielę. Do miski wkładam przygotowane składniki,dodaję surowe jajka,doprawiam solą i pieprzem,przyprawą do pasztetu i dodajemy żurawinę Do formy wyłożonej słoniną wykładam masę posypuje bułką tarka układam plastry słoniny Piekę w temperaturze 180°C przez mniej więcej godzinę.