Sposób przygotowania:
Pasztet z żurawiną i sosem
Kaszę ugotować, odcedzić i ostudzić. Udka z kurczaka ugotować aż mięso będzie miękkie a nastepnie obrać. Łopatkę i wątróbkę opłukać i pokroić na mniejsze porcje. Żurawinę namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie. Marchewkę, cebulę i czosnek obrać, umyć. Bułkę namoczyć w mleku a następnie odcisnąć. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić na cztery części. Mięso przekręcić przez maszynkę wraz z cebulą, czosnkiem i odcisniętą bułką. Masę wymieszać z marchewką, kaszą i żółtkami. Przyprawić przyprawami do smaku. Żurawinę odcedzić i połowę dodać do masy (druga połowa jest do sosu) . Białka ubić ze szczyptą soli i ddoać do masy delikatnie mieszając. Blachę natłuścić i wyłożyć mase mięsną. Wyrównać. Piec ok 50-60 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia na wierzch pasztetu posypać starkowany żółty ser. Sos: Wodę zagotować z kostką rosołową. Wrzucić żurawinę. Podgotować. Następnie wlać koncentart pomidorowy . Przyprawić do smaku. Odlać odrobinę sosu i wymieszać z maką. Przelać do sosu i wymieszać. Zblendować. Ułożyć koperek. Pokrojony pasztet polać sosem.