Sposób przygotowania:
Pasztet z dorsza kalafiora i cukiniiETAP 1:
Kalafior dzielę na różyczki duże i gotuję aldente. Cukinię ścieram na tarce jarzynowej.
Przekładam do miski, posypuję solą i odstawiam na 15 minut.
Przekładam na sitko i odciskam sok z cukinii.
Do miski przekładam pokrojonego dorsza, dodaję 2/3 kalafiora zimnego i miksuję blenderem.
ETAP 2:
Dodaję marchewkę startą na tarce drobne oczka, dodaję cukinię, jajko.
Bułkę namaczam w mleku, odciskam z jego nadmiaru i dodaję do ryby.
Doprawiam sola, pieprzem, przyprawą do ryb, dodaję koper pokrojony.
ETAP 3:
Foremkę aluminiową smaruję masłem, posypuję bułka tartą.
ETAP 4:
Wykładam 1/3 farszu, układam różyczki kalafiora, i resztę farszu rybnego.
Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na godzinę.
SylaUla