SUPERPRZEPIS

Pasztet z dorsza kalafiora i cukinii

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pasztet z dorsza kalafiora i cukinii Więcej zdjęć (2)

Lekki dietetyczny pasztet z rybą i warzywami. Dla osób na diecie i nie tylko. Szybki, prosty do zrobienia. Bardzo dobry dla dzieci, i nie tylko. Od cukinii należy odcisnąć dobrze wodę po jej starciu.

Składniki:

Pasztet z dorsza kalafiora i cukinii

 

  • 25 dkg filetu z dorsza
  • 1 cukinia mała
  • 1 marchewka
  • 1/2 kalafiora
  • sól, pieprz
  • koper świeży
  • 1 bułka czerstwa
  • 1 szklanka mleka
  • przyprawa do ryb
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Pasztet z dorsza kalafiora i cukinii

ETAP 1:

Pasztet z dorsza kalafiora i cukinii
ryby dorsz pokrojony kalafior ugotowany w misce

Kalafior dzielę na różyczki duże i gotuję aldente. Cukinię ścieram na tarce jarzynowej.

Przekładam do miski, posypuję solą i odstawiam na 15 minut.

Przekładam na sitko i odciskam sok z cukinii.

Do miski przekładam pokrojonego dorsza, dodaję 2/3 kalafiora zimnego i miksuję blenderem.

ETAP 2:

Pasztet z dorsza kalafiora i cukinii
do ryby dodaje bułkę startą marchewkę cukinię

Dodaję marchewkę startą na tarce drobne oczka, dodaję cukinię, jajko.

Bułkę namaczam w mleku, odciskam z jego nadmiaru i dodaję do ryby.

Doprawiam sola, pieprzem, przyprawą do ryb, dodaję koper pokrojony.

ETAP 3:

Pasztet z dorsza kalafiora i cukinii
pasztet przekładam do foremki dodaję kalafior

Foremkę aluminiową smaruję masłem, posypuję bułka tartą.

ETAP 4:

Pasztet z dorsza kalafiora i cukinii
na kalafior dodaję resztę pasztetu i wkładam foremkę do zapiekania

Wykładam 1/3 farszu, układam różyczki kalafiora, i resztę farszu rybnego.

Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na godzinę.