2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Pasztet ze śledzi z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Śledzie zazwyczaj spożywamy w zalewie octowej lub w różnych sosach, ewentualnie smażone.Moja propozycja to pieczony ze śledzi pasztet, z dodatkiem suszonych grzybów,wyszło niebanalnie i bardzo smacznie, polecam, jako przystawka na zimno.

Pasztet ze śledzi z żurawiną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasztet ze śledzi z żurawiną

Na dwie małe keksówki:

Ponadto:

  • Cebulka perłowa do podania
  • Koperek świeży
  • Oliwa i bułka tarta do foremek

Sposób przygotowania:

Pasztet ze śledzi z żurawiną

ETAP 1:

Pasztet ze śledzi z żurwiną
grzyby moczę a następnie gotuję odciskam z wody

Suszone grzyby zalewam wodą, odstawiam na dwie godziny, gotuję w rondelku do miękkości, odcedzam, wyciskam dobrze z wody w dłoniach.

ETAP 2:

Pasztet ze śledzi z żurwiną
cebulkę obieram siekam duszę na oliwie aż będzie szkląca

Cebulę obieram, kroję w kosteczkę, szklę na małej patelni na oleju.

ETAP 3:

Pasztet ze śledzi z żurwiną
śledzie moczę z nadmiaru soli osuszam ręczmikiem

Śledzie zalewam zimną wodą ewentualnie mlekiem, moczę około 4 godzin, po czym mleko odlewam, śledzie osuszam ręcznikiem papierowym,

ETAP 4:

Pasztet ze śledzi z żurwiną
wszytkie składniki mielę w maszynce do mięsa

mielę z ugotowanymi ziemniakami, oraz grzybami w maszynce do mięsa, dodaję przestudzoną zeszkloną cebulę, wbijam jajka, dodaję pozostałe składniki: bułkę tartą, mannę, żurawinę, doprawiam do smaku ziołami i całość dokładnie wyrabiam w misce łyżką.

ETAP 5:

Pasztet ze śledzi z żurwiną
dwie foremki natłuszczam wkładam masę i piekę

Dzielę masę na dwie równe części, wykładam do wysmarowanych np. oliwą i posypanych bułką tartą kek sówek i wygładzam łyżką.
Piekę przez 25- 30 minut w temp 180*c w piekarniku.
Studzę, kroję na plastry, podaję na sałacie z cebulką perłową.
Smacznego!