Sposób przygotowania:
Pasztet ze śledzi z żurawinąETAP 1:
Suszone grzyby zalewam wodą, odstawiam na dwie godziny, gotuję w rondelku do miękkości, odcedzam, wyciskam dobrze z wody w dłoniach.
ETAP 2:
Cebulę obieram, kroję w kosteczkę, szklę na małej patelni na oleju.
ETAP 3:
Śledzie zalewam zimną wodą ewentualnie mlekiem, moczę około 4 godzin, po czym mleko odlewam, śledzie osuszam ręcznikiem papierowym,
ETAP 4:
mielę z ugotowanymi ziemniakami, oraz grzybami w maszynce do mięsa, dodaję przestudzoną zeszkloną cebulę, wbijam jajka, dodaję pozostałe składniki: bułkę tartą, mannę, żurawinę, doprawiam do smaku ziołami i całość dokładnie wyrabiam w misce łyżką.
ETAP 5:
Dzielę masę na dwie równe części, wykładam do wysmarowanych np. oliwą i posypanych bułką tartą kek sówek i wygładzam łyżką.
Piekę przez 25- 30 minut w temp 180*c w piekarniku.
Studzę, kroję na plastry, podaję na sałacie z cebulką perłową.
Smacznego!
biedroneczki
Czekoladka 2