SUPERPRZEPIS

Pieczona frittata z topinamburem i szpinakiem

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Pieczona frittata z topinamburem i szpinakiem

Pieczona frittata z topinamburem i szpinakiem z dodatkiem czosnku i natki pietruszki jest bardzo lekka, puszysta i delikatna w smaku, idealna przekąska na piknik.

Składniki:

Pieczona frittata z topinamburem i szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Pieczona frittata z topinamburem i szpinakiem

Przygotowanie warzyw

Pieczona frittata z topinamburem i szpinakiem
Świeży szpinak możemy zastąpić mrożonym.

Topinambur obieramy i gotujemy na parze. Po ugotowaniu, odstawiamy do wystygnięcia i kroimy na cienkie plasterki.
Na patelni z 1-2 łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę oraz 2 ząbki czosnku. Dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy ok. 2-3 minuty.

Przygotowanie masy jajecznej

Pieczona frittata z topinamburem i szpinakiem
Parmezan możemy zastąpić dowolnym żółtym serem.

W misce ubijamy jaja z mlekiem oraz startym parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec do masy jajecznej dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz ostudzony szpinak. Całość dokładnie mieszamy.

Pieczenie frittaty

Pieczona frittata z topinamburem i szpinakiem
Upieczona frittata powinna być złocista z zewnątrz a w wewnątrz delikatna.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie formy układamy plastry topinambura. Całość zalewany masą jajeczną. Frittatę oprószamy 1-2 łyżkami startego parmezanu.
Frittatę pieczemy ok. 35-40 minut.


Tagi:

dania szpinak