Sposób przygotowania:
Pieczona frittata z topinamburem i szpinakiemPrzygotowanie warzyw
Topinambur obieramy i gotujemy na parze. Po ugotowaniu, odstawiamy do wystygnięcia i kroimy na cienkie plasterki.
Na patelni z 1-2 łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę oraz 2 ząbki czosnku. Dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy ok. 2-3 minuty.
Przygotowanie masy jajecznej
W misce ubijamy jaja z mlekiem oraz startym parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec do masy jajecznej dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz ostudzony szpinak. Całość dokładnie mieszamy.
Pieczenie frittaty
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie formy układamy plastry topinambura. Całość zalewany masą jajeczną. Frittatę oprószamy 1-2 łyżkami startego parmezanu.
Frittatę pieczemy ok. 35-40 minut.