czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Pasztet z jajecznym oczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Obowiązkowy na naszym wielkanocnym stole. Cała rodzina go uwielbia...

Pasztet z jajecznym oczkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasztet z jajecznym oczkiem

 

  • 1 kg mieszanego mięsa mielonego,
  • 20 dag wątróbki,
  • surowe jajko,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • sól, pieprz,
  • po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, pieprzu, gałki muszkatołowej, imbiru, kolendry, czosnku granulowanego,
  • duża cebula,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki chrzanu.

Sposób przygotowania:

Pasztet z jajecznym oczkiem
Wątróbkę zmielić, dodać do pozostałego mięsa. Dodać surowe jajko, bułkę tartą, chrzan i wszystkie przyprawy. Formę keksówkę natłuścić, wyłożyć dokładnie folią aluminiową. na dnie ułożyć połowę farszu, rozłożyć całe, oskubane ugotowane jajka, ponownie przykryć resztą farszu. Pasztet piec ok. godz w 180st.
Pasztet z jajecznym oczkiem
mięso na pasztet musimy dokładnie wyrobić
Pasztet z jajecznym oczkiem
jajka należy dokąłdnie przykryć masą mięsną