Sposób przygotowania:
Pasztet z kaczki Eli z żurawiną i pistacjamiprzygotowanie składników
Cebule obrać z łupinek i przekroić na ćwiartki. Czosnek obrać z łupinek. Przygotować ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnkach.
przygotowanie składników cd
Kaczki opłukać i odkroić skórę z tłuszczem (około 500 g). Kaczki włożyć do dużego garnka, dodać cebule, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz cały. Całość zalać wodą, posolić do smaku i gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
przygotowanie składników cd
Kaczki, cebule i czosnek wyjąć z wywaru. Obrać mięso z kości.
przygotowanie składników cd
Pistacje obrać z łupinek i pokroić. Przygotować żurawinę.
przygotowanie pasztetu
Do rondla wlać 500 ml wywaru mięsnego i zagotować. Do wywaru dodać wątróbkę, sparzyć i wyjąć. Do wywaru dodać czerstwą bułkę i namoczyć. W maszynce z sitkiem z małymi oczkami zmielić mięso, cebule i czosnek z wywaru, wątróbkę, namoczoną bułkę , skórę z tłuszczem z kaczki, dodać żółtka, pistacje, żurawinę, wszystkie przyprawy i wywar z moczenia bułki.
przygotowanie pasztetu cd
Całość dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za gęsta dodać jeszcze wywaru z kaczki. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać do masy pasztetowej i delikatnie wymieszać.
przygotowanie pasztetu cd
Pasztet rozłożyć do aluminiowych foremek i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Na dół piekarnika wstawić rondel z wodą. Piec pasztety około 70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem. Smacznego!