eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pasztet z kaczki Eli z żurawiną i pistacjami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam pasztet z kaczki z suszoną żurawiną i pistacjami. Pasztet można podać z chrzanem lub żurawiną.

Pasztet z kaczki Eli z żurawiną i pistacjami

Składniki:

Pasztet z kaczki Eli z żurawiną i pistacjami

mięso

pozostałe składniki

  • 200 g pistacji
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 6 jajek
  • 500 g skóry z tłuszczem odkrojone z kaczek
  • 450 g wątróbki z kaczki
  • 1 duża czerstwa bułka
  • 500 ml wywaru z kaczki

Sposób przygotowania:

Pasztet z kaczki Eli z żurawiną i pistacjami

przygotowanie składników

Pasztet z kaczki Eli z żurawiną i pistacjami
Obrać czosnek i cebule z łupinek. Cebule pokroić na ćwiartki. Przygotowaćziele angielskie, liście laurowe i pieprz.

Cebule obrać z łupinek i przekroić na ćwiartki. Czosnek obrać z łupinek. Przygotować ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnkach.

przygotowanie składników cd

Pasztet z kaczki Eli z żurawiną i pistacjami
Z opłukanych kaczek wyciąć skórę z tłuszczem.

Kaczki opłukać i odkroić skórę z tłuszczem (około 500 g). Kaczki włożyć do dużego garnka, dodać cebule, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz cały. Całość zalać wodą, posolić do smaku i gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.

przygotowanie składników cd

Pasztet z kaczki Eli z żurawiną i pistacjami
Wyjąć z wywaru kaczki, czosnek i cebule..

Kaczki, cebule i czosnek wyjąć z wywaru. Obrać mięso z kości.

przygotowanie składników cd

Pasztet z kaczki Eli z żurawiną i pistacjami
Obrane z łupinek pistacje i pokroić. Przygotować żurawinę.

Pistacje obrać z łupinek i pokroić. Przygotować żurawinę.

przygotowanie pasztetu

Pasztet z kaczki Eli z żurawiną i pistacjami

Do rondla wlać 500 ml wywaru mięsnego i zagotować. Do wywaru dodać wątróbkę, sparzyć i wyjąć. Do wywaru dodać czerstwą bułkę i namoczyć. W maszynce z sitkiem z małymi oczkami zmielić mięso, cebule i czosnek z wywaru, wątróbkę, namoczoną bułkę , skórę z tłuszczem z kaczki, dodać żółtka, pistacje, żurawinę, wszystkie przyprawy i wywar z moczenia bułki.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet z kaczki Eli z żurawiną i pistacjami

Całość dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za gęsta dodać jeszcze wywaru z kaczki. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać do masy pasztetowej i delikatnie wymieszać.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet z kaczki Eli z żurawiną i pistacjami

Pasztet rozłożyć do aluminiowych foremek i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Na dół piekarnika wstawić rondel z wodą. Piec pasztety około 70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem. Smacznego!