Sposób przygotowania:
Pasztet z kaczki
Do garnka z wrzącą wodą wrzuć podzieloną na porcje kaczkę, włoszczyznę, zioła i przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości, wtedy wyjmij je z wywaru i odstaw do wystygnięcia.
Ostudzone mięso oddziel od kości zachowując przy tym tłuszcz i skórę. Czerstwą bułkę namocz w śmietance a drobno pokrojoną cebule podsmaż na gęsim lub kaczym smalcu.
Obrane mięso przepuść przez maszynkę o drobnych oczkach wraz z odciśniętą bułką i usmażoną cebulką. Do zmielonej masy wbij jajka, dolej śmietankę pozostałą z moczenia bułki i dodaj przyprawy, całość dokładnie wymieszaj po czym przelej do keksówki.
Wierzch posyp ziołami oraz cebulką, pasztet piecz godzinę w 170stop.
Ostudzone mięso oddziel od kości zachowując przy tym tłuszcz i skórę. Czerstwą bułkę namocz w śmietance a drobno pokrojoną cebule podsmaż na gęsim lub kaczym smalcu.
Obrane mięso przepuść przez maszynkę o drobnych oczkach wraz z odciśniętą bułką i usmażoną cebulką. Do zmielonej masy wbij jajka, dolej śmietankę pozostałą z moczenia bułki i dodaj przyprawy, całość dokładnie wymieszaj po czym przelej do keksówki.
Wierzch posyp ziołami oraz cebulką, pasztet piecz godzinę w 170stop.
SylaUla