SUPERPRZEPIS

Pasztet z królika w otulinie parmeńskiej

  • 2
  • KRISTOFE
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Pasztet z królika w otulinie parmeńskiej Więcej zdjęć (5)

Wspaniały pasztet na świąteczne śniadanie.

Składniki:

Pasztet z królika w otulinie parmeńskiej

 

  • ładny duży królik,
  • podroby drobiowe około 1 kg,
  • 1/3 kg szynki parmeńskiej,
  • szklanka bulionu do namoczenia bułki,
  • 1 bułka,
  • sól, do smaku,
  • gałka muszkatołowa ½ gałki,
  • pieprz ziołowy do smaku,
  • dobra oliwa do smażenia,
  • duża cebula,
  • żurawina suszona 100gr,
  • 2 marchewki,
  • jajka 2

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z królika w otulinie parmeńskiej
Królika myjemy, osuszamy i porcjujemy, na rozgrzanej patelni skropionej oliwa kolejno obsmażamy kawałki królika oraz pokrojone podroby a następnie cebulę. Całe usmażone mięso, podroby, cebulę dokładnie miksuje na bardzo gładką masę. Namoczoną bułkę w bulionie, ugotowaną marchewkę również miksuje i dodaje do pozostałej masy, wszystko mieszam łączę dodaje wszystkie przyprawy, jajka, masę odkładam na 30 minut aby przeszła smakami. Silikonowa foremkę wykładam dokładnie szynką parmeńską i zalewamy masą dodając kilka owoców namoczonej wcześniej w wiśniówce żurawiny. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i zapiekam około 500 minut. SMACZNEGO.
Pasztet z królika w otulinie parmeńskiej
robimy masę, dokładnie mieszamy i łączymy wszystkie skłądniki,
Pasztet z królika w otulinie parmeńskiej
wyłożoną foremkę szynką zalewamy gotową masą
Pasztet z królika w otulinie parmeńskiej
wszystko szczelnie przykrywamy szynką i pieczemy
Pasztet z królika w otulinie parmeńskiej
pasztet po wystygnięciu kroimy w plasterki, podajemy z konserwową papryczką oraz ogórkiem