Sposób przygotowania:
Świąteczny pasztet z królika w cieście chałkowym
Tuszkę królika podziel na mniejsze kawałki i włóż je do garnka wraz z ewentualnymi podrobami, dodaj włoszczyznę oraz zioła.
Całość zalej wodą, gotuj aż do miękkości. Ostudzone mięso oddziel od kości i przepuść je przez maszynkę do mielenia wraz z boczkiem, podsmażoną na gęsim smalcu cebulką i namoczoną w mleku bułką.
Do tak powstałej masy dodaj jajka i żubrówkę, oraz dopraw ją rozmarynem, gałką, solą i pieprzem.
Przejdź do robienia ciasta: drożdże rozetrzyj z cukrem, śmietaną i jajkiem, po chwili dodaj smalec i mąkę wraz z solą, całość delikatnie zagnieć.
Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i wyłóż nim dno i brzegi natłuszczonej keksówki, do środka nałóż porcję masy pasztetowej, wierzch przykryj płatem ciasta z otworem na środku i posmaruj żółtkiem.
Pasztet piecz 70 minut w 180 stop.
Całość zalej wodą, gotuj aż do miękkości. Ostudzone mięso oddziel od kości i przepuść je przez maszynkę do mielenia wraz z boczkiem, podsmażoną na gęsim smalcu cebulką i namoczoną w mleku bułką.
Do tak powstałej masy dodaj jajka i żubrówkę, oraz dopraw ją rozmarynem, gałką, solą i pieprzem.
Przejdź do robienia ciasta: drożdże rozetrzyj z cukrem, śmietaną i jajkiem, po chwili dodaj smalec i mąkę wraz z solą, całość delikatnie zagnieć.
Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i wyłóż nim dno i brzegi natłuszczonej keksówki, do środka nałóż porcję masy pasztetowej, wierzch przykryj płatem ciasta z otworem na środku i posmaruj żółtkiem.
Pasztet piecz 70 minut w 180 stop.
SylaUla