Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Świąteczny pasztet z królika w cieście chałkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takiego pasztetu nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Prace nad jego przygotowaniem lepiej rozłożyć na dwa, dni bo w jeden można się nie wyrobić:)

Świąteczny pasztet z królika w cieście chałkowym

Składniki:

Świąteczny pasztet z królika w cieście chałkowym

Pasztet

Ciasto chałkowe

Sposób przygotowania:

Świąteczny pasztet z królika w cieście chałkowym
Tuszkę królika podziel na mniejsze kawałki i włóż je do garnka wraz z ewentualnymi podrobami, dodaj włoszczyznę oraz zioła.

Całość zalej wodą, gotuj aż do miękkości. Ostudzone mięso oddziel od kości i przepuść je przez maszynkę do mielenia wraz z boczkiem, podsmażoną na gęsim smalcu cebulką i namoczoną w mleku bułką.

Do tak powstałej masy dodaj jajka i żubrówkę, oraz dopraw ją rozmarynem, gałką, solą i pieprzem.

Przejdź do robienia ciasta: drożdże rozetrzyj z cukrem, śmietaną i jajkiem, po chwili dodaj smalec i mąkę wraz z solą, całość delikatnie zagnieć.

Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i wyłóż nim dno i brzegi natłuszczonej keksówki, do środka nałóż porcję masy pasztetowej, wierzch przykryj płatem ciasta z otworem na środku i posmaruj żółtkiem.

Pasztet piecz 70 minut w 180 stop.