Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pasztet z królika

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczny, domowy pasztet z ugotowanego królika oraz boczku, z dodatkiem warzyw. Wilgotny w środku.

Pasztet z królika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z królika

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z królika
Królika, boczek oraz obrane warzywa (w całości) wrzucamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy przez około 1,5 godziny.

Następnie obieramy mięso z kości i mielimy je w maszynce razem z warzywami oraz namoczonymi i odciśniętymi kajzerkami. Robimy to kilka razy.

Dodajemy jajka i przyprawy, wlewamy również szklankę wywaru z gotowania i bardzo dokładnie mieszamy.

Przekładamy masę do wyłożonych papierem lub natłuszczonych blaszek. Na wierzchu układamy plastry smalcu

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 70 minut.
Pasztet z królika
Następnie obieramy mięso z kości i mielimy je w maszynce razem z warzywami.
Pasztet z królika
Zmielone mięso i warzywa wrzucamy do dużej miski.
Pasztet z królika
Dodajemy jajka i przyprawy, wlewamy również szklankę wywaru z gotowania i bardzo dokładnie mieszamy.
Pasztet z królika
Przekładamy masę do wyłożonych papierem lub natłuszczonych blaszek. Na wierzchu układamy plastry smalcu