Pasztet z marchewki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pasztecik na słodko....

Pasztet z marchewki

Składniki:

Pasztet z marchewki

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z marchewki
Marchewki obrać, umyć, odłożyć 800 g cienkich marchewek podobnej grubości. Pozostałe pokroić na plasterki i gotować 20 minut w 750 ml bulionu. Całe marchewki smażyć na maśle przez 10 minut. Wlać resztę bulionu i wino, doprawić solą i cukrem i odparować płyn. Pokrojone marchewki ostudzić, zmiksować, dodać jajka, posiekany koperek, śmietanę, sok i skórkę z cytryny oraz pozostałą mąkę. Przyprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Formę posmarować olejem. Na dnie ułożyć warstwę masy marchewkowej, następnie całe marchewki, warstwę masy, całe marchewki i zakończyć warstwą masy. Powierzchnię wyrównać, przykryć folią aluminiową i piec 1,5 godziny w kąpieli wodnej w temperaturze 180 st.C.

Tagi:

jajko jajka mak