marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pasztet z mortadeli z ziołami i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pasztety najczęściej sporządzane są z mięs mielonych lub z podrobów,np ser lub wątróbek i to przeważnie drobiowych lub gęsich. Czasami jednak robi się je z mortadeli lub metki wieprzowej na kanapki.

Pasztet z mortadeli z ziołami i jajkiem

Składniki:

Pasztet z mortadeli z ziołami i jajkiem

  • 300 g.mortadeli,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 5 ząbków czosnku,1 surowe jajko,
  • suszone zioła, np. estragon, szałwia, oregano,
  • pieprz kajeński lub czarny mielony,
  • sól,
  • tłuszcz do foremki,
  • pergamin lub folia aluminiowa.

Sposób przygotowania:

Pasztet z mortadeli z ziołami i jajkiem
Mortadelę naciąć na wzdłuż i usunąć z niej skórkę lub osłonkę, która jest niejadalna, a następnie pokroić i zemleć w maszynce do mięsa. Do masy mięsnej wbić surowe jajko, doprawić solą i pieprzem kajeńskim lub zwykłym czarnym mielonym oraz suszonymi, roztartymi ziołami oraz zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Wymieszać całość ręką, jajka ugotować na twardo ze dwie lub cztery sztuki. Przelać zimną wodą i obrać ze skorupek, formę cwibakową lub dwie natłuścić, wyłożyć pergaminem lub folią aluminiową i wyłożyć na spód farsz na to jedno lub po dwa całe jajka i przykryć je resztą farszu, wygładzając łyżką powierzchnię. Piekarnik nagrzać do 175-180 st. C i do gorącego wstawić foremkę z farszem.

Piec przez 50 min., a po upieczeniu wyjąć, ostudzić i kroić na plastry. Spożywać ze świeżym pieczywem.