Sposób przygotowania:
Pasztet z mortadeli z ziołami i jajkiem
Mortadelę naciąć na wzdłuż i usunąć z niej skórkę lub osłonkę, która jest niejadalna, a następnie pokroić i zemleć w maszynce do mięsa. Do masy mięsnej wbić surowe jajko, doprawić solą i pieprzem kajeńskim lub zwykłym czarnym mielonym oraz suszonymi, roztartymi ziołami oraz zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Wymieszać całość ręką, jajka ugotować na twardo ze dwie lub cztery sztuki. Przelać zimną wodą i obrać ze skorupek, formę cwibakową lub dwie natłuścić, wyłożyć pergaminem lub folią aluminiową i wyłożyć na spód farsz na to jedno lub po dwa całe jajka i przykryć je resztą farszu, wygładzając łyżką powierzchnię. Piekarnik nagrzać do 175-180 st. C i do gorącego wstawić foremkę z farszem.
Piec przez 50 min., a po upieczeniu wyjąć, ostudzić i kroić na plastry. Spożywać ze świeżym pieczywem.
Piec przez 50 min., a po upieczeniu wyjąć, ostudzić i kroić na plastry. Spożywać ze świeżym pieczywem.