2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1492]

Pasztet z królika i fasoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Domowy pasztet z królika z własnej hodowli,dodatek fasoli sprawia że smakuje inaczej niż zwykle i wprost smaruje się na kanapce,pycha!

Pasztet z królika i fasoli

Składniki:

Pasztet z królika i fasoli

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z królika i fasoli
Fasolę zalać zimną wodą odstawić na całą noc,następnego dnia odcedzić zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości,odcedzić zostawić do wystygnięcia. Tuszkę królika i udka myjemy wkładamy do garnka zalewamy wodą tak aby przykrywała mięso dodajemy ziele liść laurowy,pieprz ziarnisty i gotujemy aż mięso będzie miękkie,warzywa -pietruszkę marchewkę seler oskrobać dodać w trakcie gotowania,5 minut przed końcem gotowania dodać drobiową wątróbkę.Ugotowane mięso i wątróbkę wyjąć z wywaru,ostudzić i obrać.Skręcić przez maszynkę o drobniutkich oczkach razem z fasolą i ugotowaną marchewką,do masy wbić jajka,dodać kajzerkę namoczoną wcześniej w wodzie i dobrze odciśniętą,cebulę drobniutko posiekać zeszklić na oleju na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem doprawić do smaku ziołami i solą wg swojego uznania.Wyrobić dokładnie ręką,gdy masa jest sucha można dolać troszkę wywaru z mięsa. Masę wyłożyć do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blaszki wyrównać wierzch łyżką piec 60 minut w temp 180*c. Smacznego życzę:)