Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pasztet z gęsi z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

rewelacyjny w smaku pasztet z gęsi

Pasztet z gęsi z pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasztet z gęsi z pieczarkami

 

  • 1kg ugotowanego mięsa gęsiego
  • 20 dag wątróbek
  • 10 dag żołądków
  • 5-6 marchewek
  • 1 duży por
  • 2 pietruszki
  • 3 cebulki
  • 40 dag słoniny
  • 3 łyżki masła roślinnego
  • 4 jajka
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Pasztet z gęsi z pieczarkami
Por, marchewki, korzeń pietruszki i słoninę zalewamy wodą i gotujemy razem przez 1 godzinę. W osobny naczyniu gotujemy do miękkości wątróbki i żołądki. Cebule kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Mięso z gęsi, ugotowane warzywa, słoninę, wątróbki z żołądkami oraz przesmażoną cebulkę mielimy w maszynce do mięsa. (Mięso z gęsi jest wcześniej ugotowane – także wcześniej możemy zrobić na nim rosół, obrać z kości i wykorzystać do pasztetu). Do zmielonych składników wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem, jarzynką, majerankiem, bazylią i ziołami prowansalskimi wg własnego uznania. Dokładnie wszystko wyrabiamy ręką, a następnie przekładamy do waskiej formy. Pieczarki lekko obgotowujemy w wodzie (ok 5 minut), następnie za pomocą łyżeczki wyjmujemy przez środek farsz, robiąc dziurki do włożenia pieczarek. Pieczarki wkładamy do otworów kapeluszem do góry, a następnie wyjętym farszem przykrywamy grzybki i wszystko równamy. Pasztet pieczemy ok 1h i 20 minut w temp 180*. Wyjmujemy i kroimy dopiero gdy jest całkiem zimny
Pasztet z gęsi z pieczarkami
wygląd smacznego pasztetu zaraz po rozkrojeniu....
Pasztet z gęsi z pieczarkami
pieczarki musimy wcześniej obgotować aby nie zeschły się
Pasztet z gęsi z pieczarkami
pieczarki wciskamy obok siebie w pasztet porzez środek długosci