Sposób przygotowania:
Pasztet z gęsi z pieczarkami
Por, marchewki, korzeń pietruszki i słoninę zalewamy wodą i gotujemy razem przez 1 godzinę. W osobny naczyniu gotujemy do miękkości wątróbki i żołądki. Cebule kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Mięso z gęsi, ugotowane warzywa, słoninę, wątróbki z żołądkami oraz przesmażoną cebulkę mielimy w maszynce do mięsa. (Mięso z gęsi jest wcześniej ugotowane – także wcześniej możemy zrobić na nim rosół, obrać z kości i wykorzystać do pasztetu). Do zmielonych składników wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem, jarzynką, majerankiem, bazylią i ziołami prowansalskimi wg własnego uznania. Dokładnie wszystko wyrabiamy ręką, a następnie przekładamy do waskiej formy. Pieczarki lekko obgotowujemy w wodzie (ok 5 minut), następnie za pomocą łyżeczki wyjmujemy przez środek farsz, robiąc dziurki do włożenia pieczarek. Pieczarki wkładamy do otworów kapeluszem do góry, a następnie wyjętym farszem przykrywamy grzybki i wszystko równamy. Pasztet pieczemy ok 1h i 20 minut w temp 180*. Wyjmujemy i kroimy dopiero gdy jest całkiem zimny