Bogdano

Bogdano

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Pasztet z kurczaka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pasztet z kurczaka-lepszy niż z zająca!!!!

Pasztet z kurczaka

Składniki:

Pasztet z kurczaka

 

  • 1 kurczak ( do 2 kg. ),
  • 40 dkg. wątróbki drobiowej,
  • 40 dkg. boczku surowego,
  • 2 lub 3 jajka,
  • 2 bułki,
  • 2 cebule,
  • gałka muszkatułowa,sól, pieprz,zioła prowansalskie-do smaku.

Sposób przygotowania:

Pasztet z kurczaka
Ugotować kurczaka razem z boczkiem.Wątróbkę sparzyć ( można ją zagotować ale nie dłużej niż 1min. ).Bułki namoczyć w wodzie.Cebulę pokrojoną w kostkę-zeszklić.Wszystko wystudzić. Oddzielić mięso kurczaka od kości i razem z boczkiem,skręcić 2 razy w maszynce do mięsa.Wątróbkę,bułki i zeszkloną cebulę skręcić 1raz.Wszystko razem dokładnie wymieszać,dodając jajka,oraz doprawjając gałką muszkatułową, pieprzem, solą i ziołami.Można dodać połowę ( ugotowanej i pokrojonej w drobną kostkę ) marchewki. Dużą brytwankę wykładamy folją aluminiowa,wypełniamy ją ( prawie gotowym ) pasztetem.Pieczemy przez około 1godzinę w tęperaturze 220 stopni. ==SMACZNEGO==