Sposób przygotowania:
Pasztet z perliczki
Perliczkę dzielimy na mniejsze kawałki, warzywa obieramy myjemy. Wszystko przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, doprawiamy solą.
Gotujemy do miękkości mięsa, ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości. Cebulę obieramy, kroimy w ósemki, przesmażamy na oleju, wątróbkę smażymy na oleju po smażeniu cebuli.
Kajzerki namaczamy w wodzie, odciskamy. Mięso, cebulę, wątróbkę, namoczoną bułkę i warzyw prócz pora mielimy na sitku o drobnych oczkach.
Przekładamy do miski, wbijamy jaja, doprawiamy do smaku, wszystko dokładnie wyrabiamy. Przekładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Gotujemy do miękkości mięsa, ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości. Cebulę obieramy, kroimy w ósemki, przesmażamy na oleju, wątróbkę smażymy na oleju po smażeniu cebuli.
Kajzerki namaczamy w wodzie, odciskamy. Mięso, cebulę, wątróbkę, namoczoną bułkę i warzyw prócz pora mielimy na sitku o drobnych oczkach.
Przekładamy do miski, wbijamy jaja, doprawiamy do smaku, wszystko dokładnie wyrabiamy. Przekładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.