motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Pasztet z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczny pasztet domowy z piekarnika

Pasztet z piekarnika

Składniki:

Pasztet z piekarnika

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 udko
  • 30 dkg wątróbki drobiowej
  • 30 dkg łopatki
  • 2 jajka
  • 1 bułka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 plasterki słoniny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z piekarnika
Wszystkie mięsa razem z wątróbką dokładnie myjemy, zalewamy wodą dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i gotujemy na wolnym ogniu ok 1 godziny. Ugotowane mięsa wyciągamy, chłodzimy, usuwamy kości z udka i wszystko mielimy. Zmielone mięsa łączymy z namoczoną bułką, jajkami i przyprawami połącz z jajkami, przyprawami wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie blaszkę wykładamy słoniną i dajemy przygotowane mięso. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni ok. 1 godziny.