Sposób przygotowania:
Pasztet z soczewicy i pieczarek
Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.
Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na olej po smażeniu cebuli.
Soczewicę, ugotowane warzywa i podsmażone pieczarki i cebule mielimy na drobnym sitku. Dodajemy jajko, zmielone siemię lniane, bułkę tartą, majeranek i doprawiamy so smaku solą oraz pieprzem.
Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki aluminiowej, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 5o minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczony pasztet pozostawiamy do ostudzenia, przed krojeniem mocno schładzamy.
Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na olej po smażeniu cebuli.
Soczewicę, ugotowane warzywa i podsmażone pieczarki i cebule mielimy na drobnym sitku. Dodajemy jajko, zmielone siemię lniane, bułkę tartą, majeranek i doprawiamy so smaku solą oraz pieprzem.
Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki aluminiowej, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 5o minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczony pasztet pozostawiamy do ostudzenia, przed krojeniem mocno schładzamy.