Sposób przygotowania:
Pasztet z czerwonej soczewicy
2 szkl. wody zagotować z dodatkiem soli, liścia laurowego, goździków i ziela angielskiego. Wsypać soczewicę i gotować do jej rozpadnięcia ( powinna powstać gęsta papka). Następnie wyjąć z soczewicy przyprawy i wystudzić.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek również obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, wsypać przyprawy i smażyć kilka sekund. Następnie dodać cebulę i czosnek, zeszklić przez chwilę. Na koniec wrzucić marchewkę. Smażyć do jej zmięknięcia. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Do ostudzonej soczewicy wbić jajka i dobrze wymieszać. Następnie dodać ostudzoną marchewkę i ponownie wymieszać.
Masę przelać do formy keksówki o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st.C około 50 minut. Upieczony pasztet wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Smacznego!
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek również obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, wsypać przyprawy i smażyć kilka sekund. Następnie dodać cebulę i czosnek, zeszklić przez chwilę. Na koniec wrzucić marchewkę. Smażyć do jej zmięknięcia. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Do ostudzonej soczewicy wbić jajka i dobrze wymieszać. Następnie dodać ostudzoną marchewkę i ponownie wymieszać.
Masę przelać do formy keksówki o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st.C około 50 minut. Upieczony pasztet wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Smacznego!