luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Pasztet z wątróbek drobiowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 60
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowy pasztet delikatny i aksamitny. Nadaje się na przystawkę jak i na kanapkę jako smarowidło. Polecam!

Pasztet z wątróbek drobiowych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z wątróbek drobiowych

 

  • 1 kg wątróbek drobiowych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kostka masła
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z wątróbek drobiowych
Cebule kroję w kostkę i podsmażam na 2 łyżkach masła do momentu aż będzie szklista.Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę , chwile podsmażam. Odstawiam. Wątróbki podsmażam porcjami na 2-3 łyżkach masła do lekkiego zrumienienia, aczkolwiek w środku mają pozostać lekko krwiste. Łączę z cebulką, podsmażam przez 2-3 minuty i podlewam winem. Przykrywam i duszę kolejne 2-3 minuty mieszając. Pod koniec doprawiam solą pieprzem i tymiankiem, i odstawiam by przestygła. Wszystko przekładam do blendera i miksuję na gładką masę dodając po kawałku miękkie masło oraz majonez. Foremkę wykładam folią spożywczą, wykładam masę mięsną i wyrównuje wierzch. Wstawiam do lodówki na 12 godzin.
Pasztet z wątróbek drobiowych
Podsmażone wątróbki , osączone na durszlaku.
Pasztet z wątróbek drobiowych
Zeszklona cebulka - dodatek do wątróbek.
Pasztet z wątróbek drobiowych
Czerwone wytrawne wino do poduszenia wątróbek z cebulką.
Pasztet z wątróbek drobiowych
Gotowa masa mięsna do schłodzenia w lodówce.